Smart Säkerhet

David Sernald driver företaget Smart Säkerhet i Söderköping. Foto: Gabriella Nilsson

David är säkerheten själv

Vision om säkerhet för kommunens invånare? En udda dröm som för företagaren och Söderköpingsbon David Sernald har gått i uppfyllelse. Men vägen dit var krokig och full av fallgropar.

Numer bor David Sernald i Söderköping, och driver företaget Smart Säkerhet tillsammans med Peder Dossell. Företaget har huvudkontoret i Norrköping och en mindre filial i Söderköping.

– På de orter vi arbetar, ska vi vara snabbast. Här i Söderköping tar jag alltid rycken, oftast är jag den som är först på plats.

Erfarenhet av säkerhetsbranschen är något David Sernald skaffat sig. Sedan han var barn och bodde i Gävle har han velat arbeta med säkerhet och i huvudsak varit intresserad av den tekniska biten, så som larm och kameraövervakning. Han vet inte riktigt var intresset kommer ifrån, men minns att han skruvade sönder alla leksaker han fick för att sedan bygga ihop dem igen. I kombination med intresset av hundar, såg han arbete som väktare som ett blivande yrke. Så när han efter gymnasiet, med inriktning el/tele, hittade en tjänst i Norrköping flyttade han genast. Det var elva år sedan.

– Jag kunde nog har flyttat till Piteå om det hade varit så. Men nu blev det Norrköping. Det enda jag kände till var Ragnar Dahlberg, säger han och skrattar.

Sedan dess rullade arbetena inom branschen på och han fick anställning på ett av de största bolagen i Sverige. Turerna kring olika vaktbolad har varit många i både Norrköpings – och Söderköpingskommun. Flera har gått samman, för att sedan delas upp och några har gått i konkurs.

Dröm om eget
– Jag var ung, jag ville mycket och tyckte det var svårt på ett stort företag. Jag ville inte ha någon som begränsade mig. Det var tryggt, men inte stimulerande.

Drömmen om ett eget företag hägrade och han sa upp sig 2003. Medan han drog igång den egna verksamheten tog han arbete på ett byggnadsvaruhus som försörjning. Han arbetade dubbelt i cirka fem år, både dag och natt. David Sernald ville ta steget fullt ut och sats på sitt företag, men då kom ett erbjudande från en konkurrent. Han fick ett erbjudande av honom och deras företag gick ihop. Företaget växte snabbt och David Sernald beskriver tiden som mycket tuff och arbetsam, då han höll i både operativt arbete och den tekniska utvecklingen.

– Till slut sa jag att det här går inte mer, berättar han. Jag ville ha balans i livet.

Av en händelse ringde ett annat företag och vill ha honom dit. Lönen, de fasta tiderna och att få arbeta heltid med utvecklingen av företaget lockade. Och trots att det var svårt att lämna det han byggt upp tackade han ja till tjänsten.

– Det var svårt att gå till en konkurrent, men jag beslutade att göra det. Några kunder följde med.

Det han inte visste var att företagets ekonomi var instabil, så inom ett par månader var han uppsagd. Allt gick i en väldig hast, men han gav inte upp.

– Jag är skapt i den här branschen och var inte färdig med den.

En del av företaget som gick i konkurs tog han över och skapade ett helt nytt bolag – Smart Säkerhet. Trots att bevakningsföretag kommit och gått ville han satsa. Peder Dossell gick in som delägare, och snabbt drog de in en rad avtal. Bara i Söderköping hade de snabbt tecknat avtal med fjorton företagare eller privatpersoner.

Två delar
– Vi har fått ett lokalt förtroende. Det bygger nog mycket på att folk vet vilka vi är och att vi tar ansvar för hela kedjan själva. Vi som jobbar här kan alla områden vi arbetar med, och vi brinner för det här, det smittar av sig.

Idag består företaget av två delar: Smart Säkerhet AB samt Smart Bevakning.

– Det har gått fantastiskt, säger David Sernald. Vi förväntar oss ett bra resultat i år. Vi har gått från tre till fjorton anställda. Vi har satsat mycket på tekniken.

Han säger sig vara ensam om rondsystemet de använder där Smart Säkerhet är uppkopplad mot en server och på det sättet kan kunden gå in och titta på när företaget varit på plats, larmryck etcetera.

– Då gäller det att vi är skärpta, vi ger kunden total inblick i hur vi jobbar.

David Sernald ser framåt och vill utveckla övervakningstekniken. Framtiden handlar om att integrera olika tekniker, tycker han. Men ibland stannar han upp.

– Det känns som om jag börjat andas och kan se tillbaka på elva år som jag sprungit fram, säger 31 – åringen.

Bild

Av: Gabriella Nilsson gabriella.nilsson@folkbladet.se
Kundcitat
Kundcitat Det bästa med Smart Säkerhet är: "Den totala säkerhetslösningen som vi fick" //Polfärskt Norrköping
Följ oss på Facebook
Stolt sponsor av